Ga naar:
Zomertijd is BBQ tijd. Maar het gebruiken van een BBQ kan mensen afschrikken. Dat is helemaal niet nodig, een BBQ is namelijk de makkelijkste manier om te grillen.
Grillfanaticus DJ BBQ, bekend van o.a. Jamie Oliver’s Foodtube-kanaal, zegt dat barbecueën is hoe je eten hoort te koken. En de zomer is kort, dus ga snel aan de slag.
Gas of kolen?
De meeste mensen hebben een kolen-barbecue in de tuin staan. Hiermee bereik je die authentieke smoky smaak makkelijker dan met een gas-BBQ. Je hebt echter wel wat know-how nodig.
Gas-BBQ’s hebben zo hun voordelen. Ze zijn sneller warm, makkelijker in gebruik en je hoeft ze niet continue in de gaten te houden. Met kolen moet je meestal een half uur wachten voor je ze kan gebruiken.
Maar, wat is belangrijker? Een BBQ die je sneller en spontaner kan gebruiken, of een grillmachine die je die authentieke smoky smaak geeft maar iets meer geduld vereist?
Gereedschap voor de BBQ
BBQen is een serieuze zaak. Het is geen overbodige luxe om een duurzaam schort te dragen die je beschermt. En een fatsoenlijk paar handschoenen zijn ook geen slecht idee.
De materialen waar je gereedschap van gemaakt zijn, zijn minstens zo belangrijk als het gereedschap zelf. De pro’s gaan voor:
• een RVS tang
• een siliconen of metalen spatel
• een siliconen druipborstel
• een stalen roosterborstel
Voor het geval dat je een nachtelijke grillsessie wilt doen, is het handig om er een lichtje bij te houden. Je moet je chicken wings namelijk niet eten als je niet goed kan zien of ze gaar zijn.
Marineren
Als je eten kruidt, voeg je meestal enkele droge ingrediënten toe aan je vlees. Marineren is een heel andere tak van sport waarbij je gebruik maakt van vloeibare ingrediënten zoals olie of limoensap.
Hoe eerder je marineert voordat je gaat koken, des te sterker is de smaak en des te malser is het vlees. Het is dus het beste om zo lang mogelijk van tevoren te marineren (de avond van tevoren is een goed begin), idealiter in een luchtdichte zak in de koelkast.
De enige uitzondering op de regel is BBQ-saus. Dit is de saus die je pas toevoegt aan het eind van je grill-sessie. BBQ saus bevat namelijk suiker wat erg snel aanbrand.
BBQ kruid Tips
De kruiden die je kiest zijn net zo belangrijk als wat je op de BBQ doet. En de goede kruiden kiezen is een van de vele essentiële tricks die een ervaren BBQ-er onder de knie heeft.
Kruiden verbeteren simpelweg de smaak van het vlees. Enkel het toevoegen van een vleugje zout en peper maken al een wereld van verschil.
Traditioneel gezien zijn de best geschikte kruiden: basilicum, oregano, ui, en mosterdpoeder voor rund, en rozemarijn, mint en tijm voor lam. Varkensvlees gaat goed samen met sterkere smaken zoals gember, venkel, jeneverbes en kruidnagel. Bij gevogelte kan je het beste kiezen voor saffraan of kaneel.
Vlees koken
Je vlees moet net zoals jij zijn wanneer je barbecuet… Relaxed. Daarom wordt er aangeraden om ten minste een half uur voordat je de grill aandoet het vlees uit de koeling te
halen.
Kolen moeten bij een kolenbarbecue witheet zijn wanneer je start met grillen. Maak als je begint een splitsing tussen een grote berg van hete kolen, en een kleinere berg van warme kolen. Bak je vlees op de hete kant van de BBQ en kook het dan door aan de andere kant om die rokerige smaak helemaal door te krijgen.
Een gerookte smaak krijgen bij een gas-BBQ is ook mogelijk met het juiste trucje. Haal 450g houtsnippers (voor zoete smaken kan je kersen of appelhout proberen), en week de helft hiervan gedurende een kwartier in water. Stop vervolgens de natte en droge snippers afzonderlijk in foliepakketten, met twee openingen aan de bovenkant. Plaats ze op de grill en begin met het koken van uw vlees.
Vergeet niet dat het vlees even moet afkoelen wanneer het gegrild is - dit geeft het een sterkere smaak en voorkomt dat het vlees droog wordt. Terwijl het vlees roostert, wordt het vocht namelijk naar het midden geduwd. Wanneer je het vlees even laat rusten, is er tijd voor het sap om terug te trekken door het hele stuk vlees. De vuistregel is om het vlees ongeveer een minuut te laten rusten voor elke 100g.
Vlees veilig koken
Investeer in een goede vleesthermometer zodat je er zeker van kan zijn dat je vlees goed gekookt is. Het is immers niet lekker als het niet veilig is. Hieronder nog een overzicht van de temperaturen die gewenst zijn bij het soort vlees.
• Rundvlees, varkensvlees en lam 160 ° C.
• Gevogelte 165 ° C.
• Vers rundvlees en varkensvlees 145 ° C.