Zomerse maaltijd salade kip

  • Brew time

    minuten
  • Chill time

    minuten
  • Kooktijd

    minuten
  • Difficulty

  • Freeze time

    minuten
  • Aantal

  • Marinate time

    minuten
  • Oven time

    minuten
  • Voorbereidingstijd

    minuten
  • Voor

    Personen
  • Totale tijd

    minuten
  • Wait time

    minuten
De meeste mensen zien gebraden kip niet als culinair hoogstandje – maar dit gerecht geeft nieuwe betekenis aan de kunst van het braden én vervangt de normaal vaak vette bijgerechten door een frisse zomerse salade. Makkelijk te maken en dankzij de romige dressing een perfecte aanvulling op heerlijke gebraden kip.
  • 1 hele scharrelkip
  • 1 gehalveerde citroen
  • 2 takjes tijm
  • 1 bol knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
  • 10 gehakte tijmblaadjes
  • sap van 2 citroenen
  • 2 gekneusde teentjes knoflook
  • 3 plakken spek
  • 3 eetlepels Hellmann's Real
  • 1 fijngehakte stengel bleekselderij
  • 1 eetlepel gehakte verse platte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte munt
  • 12 cherrytomaatjes
  • 4 fijngehakte lente-uitjes
  • bladeren van 2 krop sla
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten

VOEDINGSWAARDE

 

Bedrag Per portie

Energy (kcal)

571kcal

Energy (kJ)

2383kJ

Protein (g)

36.6g

Carbohydrate incl. fibre (g)

7.0g

Carbohydrate excl. fibre (g)

5.2g

Sugar (g)

3.4g

Fibre (g)

1.9g

Fat (g)

42.9g

Saturated fat (g)

11.0g

Unsaturated fat (g)

23.8g

Monounsaturated fat (g)

16.2g

Polyunsaturated fat (g)

7.6g

Trans fat (g)

0.1g

Cholesterol (mg)

176mg

Sodium (mg)

300mg

Salt (g)

0.75g

Vitamin A (IU)

1635IU

Vitamin C (mg)

28.8mg

Calcium (mg)

52mg

Iron (mg)

3.32mg

Potassium (mg)

658mg

  • 1 Verwarm je oven voor op 200 °C (180 °C voor heteluchtovens, stand 6 voor gasovens).
  • 2 Plaats de kip in het midden van een grote braadslee en vul de holte van de kip met de 2 helften citroen, 2 takjes tijm en 2 helften knoflook.
  • 3 Wrijf de buitenkant van de kip in met olijfolie, gemalen zwarte peper en fijngesneden tijm. Pers de halve citroen en besprenkel de kip met de helft van het citroensap. Doe de kip vervolgens in de oven en braad deze voor 1 uur.
  • 4 Wanneer er een uur is verstreken bedruip je de kip met het sap uit de braadslee en voeg je de gekneusde knoflook en het spek aan de braadslee toe, naast de kip, zodat ze goed in het vet en de sappen van de kip kunnen sudderen.
  • 5 Doe de braadslee weer terug in de oven en braad de kip nog eens dertig minuten zodat hij goed gaar is.
  • 6 Neem nu de braadslee uit de oven, plaats de kip op een bord of snijplank en bedek deze met folie. Je kunt de kip zo voor maximaal een uur laten staan terwijl je de rest van de salade voorbereidt.
  • 7 Haal het spek uit de braadslee, snijd het in kleine stukken en zet het opzij met de gekneusde knoflook.
  • 8 Snijd de warme kip met mes en vork in grove stukken; groot genoeg om in je mond te stoppen.
  • 9 Meng Hellmann's Real mayonaise in een grote kom met de resterende citroensap.
  • 10 Voeg hier de selderij, peterselie, munt, cherrytomaten, lente-uitjes, de stukken kip, spek en de knoflook aan toe en meng het geheel goed.
  • 11 Met deze heerlijke maaltijd salade kip kun je het hele jaar door van een lekkere roast genieten.